25 de desembre del 2014

1. Distribució general dels carrers al nomenclàtor

Un cop actualitzades les dades del nomenclàtor de la ciutat de Lleida, és a dir introduïts els noms i característiques dels nous carrers i revisades les dades del ja existents, veiem que a dia d’avui (gener de 2015), el total de les vies de la ciutat és de 1423, en front de les 854 vies recollides per l’estudi realitzat el 2007 (Rossell, 2007), comparació a partir de la qual  arribem a la conclusió que hi ha hagut un increment importantíssim de vies (carrers, places, jardins, etc) a la nostra ciutat a les quals la comissió de carrers de l’Ajuntament ha hagut de donar un nom.

Els noms de les 1423 vies del corpus han estat classificat en tres grups, segons el topònim tingui el seu origen en un personatge femení (dones i personatges femenins, siguin reals o no), un personatge masculí (per exemple, c/ Dr. Combelles) o personatges i entitats no sexuades (per exemple, pl. La Pau o c/ Adoberies). Com veurem són 71 les vies que tenen com a referent del seu nom un personatge femení.

La distribució del topònims de la ciutat de Lleida segons el gènere de la via queda reflectida en el següent gràfic: 
Com observem al gràfic 1, dels 1423 carrers, places, avingudes, passatges i jardins, que hi ha a la ciutat, un 58% ( 827 vies sobre 1423) té com a referent un personatge masculí; un 37% ( 525 vies sobre 1423) del total fa al·lusió a entitats no sexuades i/o referents no personals, i només un 5% (71 topònims) té com a referent un personatge femení. 

Si comparem aquests resultats amb els obtinguts l’any 2007, en què el percentatge de topònims amb referent femení era un 7% (64/854), arribem a la conclusió que dels 569 nous carrers que s’han creat a la ciutat de Lleida entre 2007 i 2015, només han aparegut 7 carrers nous als quals s’ha posat un nom de dona. 
Així doncs, malauradament i contràriament al que es podia preveure i era desitjable, el percentatge de carrers amb nom de dona, que ja era molt baix per no dir minúscul (7%), no sols no ha incrementat, sinó que fins i tot ha disminuït (5%).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada