25 de desembre del 2014

6. Classificació i anàlisi de tipologia de personatges femenins

Els àmbits en què han estat distribuïts els setanta-un personatges femenins són quatre: a) religió, b) reines i nobles, c) professions liberals i gremis professionals i d) altres. 
al com apareix a les dades al gràfic 12, de les setanta-una dones o personatges femenins que ocupen un lloc dins la guia de la ciutat, la majoria, trenta-quatre (quantitat que suposa un 45%) són personatges relacionats amb l’àmbit de la religió (cristians-catòlics), tot i que dins d’aquestes trenta quatre es poden fer diverses distincions:

Santes. N’hi ha onze: Santa Marta, Santa Anna, Santa Isabel, Santa Teresa (apareix dues vegades en una plaça i en un carrer), Santa Coloma, Santa Llúcia, Santa Cecília, Santa Maria Magdalena (2) i Santa Teresa de Jesus.

Verges. N’hi ha setze:  Blanca, de Núria, de la Begònia, del Blau, del Carme (2), dels Desemparats, del Pilar, de Montserrat, de la Salut, de la Mercè (2), Nostra Senyora del Carme, Nostra Senyora del Mig-Aran, Nostra Senyora del Àngels.

Ordres religiosos. N’hi ha quatres: Carmelites, Germanetes, Monges i Clot de les Monges. Tots es troben situats al barri de Santa Teresa, és a dir, el barri antic de Lleida.

Dones destacades en l’àmbit religiós. N’hi ha tres: Beata Jornet, Esperança Gonzàlez i Mare Dolcet.

Les professions liberals constitueixen el segon grup en importància dins de les ocupacions dels personatges femenins que apareixen al nomenclàtor de carrers de Lleida. Un total de 29 dones han estat destacades per aquest fet que suposa un 39% del total de dones. Aquestes pertanyen a diversos col·lectius, com ara l’art i la literatura, amb un total de 13 representants, de les quals set són escriptores (Carme Laforet, Maria Mercé Marçal, Caterina Albert, Montserrat Roig, Simone de Beauvoir, Mercé Rodoreda i Maria Aurèlia Capmany) i sis són pintores i artistes escèniques o musicals (Maria Vilaltella, Margarida Xirgu, Pepita Cervera, Pepita Sagañoles, Irene Solsona i Carme Amaya); la pedagogia i la ciència hi està present en un total de 10 (Pepita Raimundi, Victorina Vila, Pepita Uriz, Marta Mata, Rosa Sensat i Maria Rúbies i Garrofé, Zoe Rosinach, Dra. Castells, Marie Curie i Maria Montesori). També trobem dones a l’àmbit polític o històric (Clara Campoamor, Federica Montseny, Elisenda de Montcada, Victòria Kent, Comtessa Elvira, Isabel II i Maria Sauret). També apareixen, tot i que escassament representats, els gremis professionals femenins, en concret, les treballadores del tèxtil (Les passadores).
Un tercer grup és el de les dones de la noblesa, en concret reines i nobles, com la Comtessa Elvira, Isabel II i Violant d’Hongria que apareixen representades amb només un 5%.

Feta la classificació per àmbits d’ocupació dels topònims femenins –el total dels quals recordem que només suposa un 6% que representa del total-, veiem que la majoria (un 45%) de les dones escollides per donar nom a vies són verges, santes, monges i ordes religiosos, dada que continua predominant el 2015. Ara bé, hem de tenir en compte que tots pertanyen a la zona del Casc antic (una zona antiga de la ciutat) i al barri de Balàfia. En el cas del barri de Balàfia, on predomina el cas de les Verges, hem de tenir en compte que no es tracta de dones reals sinó de personatges de culte i devoció i que els noms foren imposats en època de la dictadura franquista quan s’urbanitzà la zona.

Les dones polítiques que donen nom a carrers i places són de creació recent, concretament de l’any 2007 (Victoria Kent i Clara Campoamor), i de l’any 2012 (Federica Montseny). 
També les dones escriptores designen carrers, places i jardins de creació recent (entre el 1995 i el 2012); les set pedagogues apareixen en places o carrers que han rebut nom entre els anys 1993 fins avui en dia. 
Si comparem els resultats obtinguts amb els de fa vuit anys (2007), veiem que no hi ha canvis significatius en la tipologia de personatge femení, cosa d’esperar atès que l’increment és només de 6 nous carrers: Pepita Calvet, Federica Montseny, Josefina Barreu,  Pepita Cervera, Pepita Raimundi i Elisenda de Montcada, que venen a incrementar la proporció de dones destacades per la seva professió.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada